Nabór do klas pierwszych szkół ponadpodstawowych w roku szkolnym 2022/2023

TECHNIKUM
  • technik architektury krajobrazu
  • technik ekonomista
  • technik hotelarstwa
  • technik organizacji turystyki 
  • technik reklamy
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
  • kucharz 
  • fryzjer
  • klasa wielozawodowa              
BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA
  • technik usług fryzjerskich 
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik handlowiec
  • technik technologii żywności


TECHNIKUM

TECHNIK REKLAMY
 Na czym polega fenomen mediów społecznościowych? Dlaczego filmy przerywane są reklamami? Dlaczego celebryci kochają Photoshopa? Tego i jeszcze więcej dowiesz się w klasie o profilu technik reklamy.
Technik reklamy to interesujący i przyszłościowy zawód, łączy kreatywność z wiedzą ekonomiczną i psychologiczną. W trakcie nauki poznasz podstawy Corela, Photoshopa, nauczysz się planować budżet reklamowy i zarządzać wizerunkiem. Zdobyta wiedza i umiejętności umożliwiają absolwentom pozyskanie ciekawej pracy w reklamie, która jest niezbędnym elementem w gospodarce rynkowej.
Absolwent może podjąć pracę w agencjach reklamowych, agencjach Public Relations, domach mediowych, działach marketingowych i studiach poligraficznych.
 
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
  Technik organizacji turystyki to zawód stworzony dla ludzi kochających piękno świata   i  odkrywania nowych miejsc, pragnących spełniać marzenia o podróżach swoich i innych. Do zadań technika organizacji turystyki należy kompleksowa obsługa klienta w zakresie przyjmowania zleceń, planowania, programowania i kalkulowania kosztów imprez turystycznych, czuwania nad prawidłową realizacją zamawianych usług, udzielania informacji o atrakcjach turystycznych oraz dbania o prawidłowy wizerunek przedsiębiorstwa.
Jeżeli uwielbiasz podróże i marzysz o zagranicznych wyjazdach, jesteś osobą otwartą i energiczną, masz duże umiejętności organizacyjne, a wracając z wakacji, już doskonale wiesz, jaki będzie godzinowy rozkład Twojej kolejnej wycieczki, wybierz zawód z przyszłością i pasją. Praca związana z organizacją i koordynacją podróży to może być Twoje powołanie!
 
TECHNIK HOTELARSTWA
Hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się z pięknymi tradycjami. Prawdziwy hotelarz to człowiek, który stara się stworzyć dla Gości „dom poza domem”.
Technik hotelarstwa jest zawodem dla osób, które zainteresowane są pracą w renomowanych hotelach w Polsce i za granicą, lubią pracę z ludźmi, cenią różnorodność i wyzwania, chcą awansować i rozwijać się, są ciekawi świata.
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia, usługi komplementarne), a ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby organów administracji samorządowej oraz branżowych organizacji i stowarzyszeń.
Absolwenci tego kierunku znajdują pracę w różnych działach usługowych hoteli, pensjonatów, domów wczasowych, schronisk, sanatoriów, biur podróży, na stanowiskach związanych z hotelarstwem i turystyką.
ZDOBĄDŹ ATRAKCYJNY ZAWÓD - ZOSTAŃ HOTELARZEM!!
TECHNIK EKONOMISTA
 Zawód technika ekonomisty jest dziś  bardzo poszukiwany. Ekonomiści są osobami cenionymi na rynku pracy, ponieważ posiadają umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów występujących we współczesnych przedsiębiorstwach.
Ważna w pracy ekonomisty jest ciekawość świata i zachodzących w nim zjawisk, logiczny, analityczny umysł,  spostrzegawczość, dociekliwość, umiejętność koncentracji uwagi, dokładność.
Absolwent z tytułem technika ekonomisty może podjąć pracę w przedsiębiorstwach w działach: księgowym, kadrowo-płacowym, handlowym, marketingu, w dziale analiz, w sekretariacie, urzędach skarbowych, a także prowadzić własną działalność gospodarczą.
 
TECHNIK ARCHITEKTURY KAJOBRAZU
 Zawód technika architektury krajobrazu jest obecnie bardzo poszukiwany zarówno na polskim, jak i europejskim rynku pracy.
Do zadań zawodowych technika architektury krajobrazu należy opracowywanie projektów zagospodarowania, urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni tak, by nawet mały ogródek zamienił się w piękną oazę. Projektowanie ogrodów jest czynnością niezwykle twórczą i bardzo przyjemną.  To  tworzenie atrakcyjnych i ciekawych przestrzeni – od tarasów przez ogrody przydomowe, zieleńce, parki  i inne tereny zielone.
Zawód technika architektury krajobrazu to również urządzanie i konserwowanie elementów architektury krajobrazu oraz opracowywanie kosztorysów na podstawie dokumentacji projektowej.
Jeśli każdą wolną chwilę najchętniej spędzasz wśród zieleni, masz poczucie estetyki, zdolności plastyczne i wyobraźnię przestrzenną oraz lubisz twórczą, kreatywną pracę, to ten zawód jest właśnie dla Ciebie!
 
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
  Gastronomia w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Modni kucharze stają się celebrytami, a programy telewizyjne z ich udziałem cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę. Zdobędziesz wiele umiejętności przydatnych w życiu codziennym i dobry zawód. Nauczysz się sporządzać potrawy, opracowywać jadłospisy z uwzględnieniem określonej diety, obsługiwać nowoczesny sprzęt gastronomiczny, zorganizować przyjęcia okolicznościowe, a także dowiesz się, jak założyć własną firmę.
To zawód dla osób, które są otwarte na nowości i kreatywne. Dzięki zdobytym umiejętnościom można podjąć pracę kucharza, intendenta, organizatora przyjęć okolicznościowych. Zawód ten pomoże również w dalszym kształceniu, m.in. na kierunku dietetyka.


SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA

KUCHARZ 
  W zawodzie kucharz zdobędziesz umiejętności sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz estetycznego podawania ich gościom.
Nauczysz się stosować różne techniki kulinarne, zwracając uwagę na odpowiedni dobór surowców, smaku oraz dekoracji. W czasie nauki zdobędziesz również umiejętność posługiwania się profesjonalnymi narzędziami i urządzeniami. Podczas zajęć przygotowywać będziesz potrawy zarówno tradycyjne, pochodzące z różnych regionów Polski, jak i reprezentujące kuchnie innych krajów i  narodów.  Nauczysz się również przyrządzać dania dietetyczne i wegetariańskie.
Po zakończeniu nauki możesz podjąć pracę w restauracji, kawiarni, pizzerii, jadłodajni, stołówkach, hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych. Jeżeli jesteś przedsiębiorczy i operatywny, możesz również prowadzić własną działalność gospodarczą.
 
FRYZJER
  Fryzjerstwo to zawód z przyszłością; daje możliwość uwalniania swojej kreatywności. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny oraz wysoka kultura osobista.
Kluczowym zadaniem w zawodzie fryzjera jest dbanie o włosy, ich pielęgnacja, strzyżenie, farbowanie, upinanie, odżywianie, itd. Wachlarz zabiegów fryzjerskich jest bardzo szeroki. Oprócz tych najbardziej tradycyjnych usług popularność zyskują: masaże głowy, regeneracja cebulek włosa, zagęszczanie i przedłużanie włosów.
Fryzjerstwo to przede wszystkim działalność usługowa w zakresie stylizacji i wykonywania fryzur, ale może być ona również poszerzona o wykonywanie makijażu czy pielęgnację paznokci. Bardzo istotne jest indywidualne podejście do klienta oraz rozpoznawanie jego potrzeb.


 KLASA WIELOZAWODOWA


CUKIERNIK
  Cukiernik wykonuje czynności związane z produkcją różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, tortów, deserów o różnych gramaturach i kształtach, przekładanych nadzieniami oraz ich dekorowanie. Ma on również możliwość realizacji swoich autorskich pomysłów. Może znaleźć zatrudnienie nie tylko w cukierniach, punktach cukierniczych czy pracowniach, lecz także w kawiarniach,  hotelach, marketach bądź prowadzić własną działalność i przyjmować zamówienia na uroczystości okolicznościowe: wesela, urodziny, rocznice, bale, czy bankiety.
PIEKARZ
  Piekarz zajmuje się produkcją bogatego asortymentu wyrobów pszennych, żytnich, mieszanych, wyrabianych na bazie drożdży, zakwasu, pieczywa jasnego, pełnoziarnistego, mrożonego, z dodatkiem lub bez dodatku ziaren, bez glutenu, laktozy czy cukru. Sporządza również wyroby półcukiernicze, np. drożdżówki, rogale, chałki, croissanty i pączki, a także wyrabia pieczywo zdobnicze na uroczystości okolicznościowe. Stałe zapotrzebowanie na wyroby piekarskie sprawia, że rynek oferuje młodym, wykwalifikowanym piekarzom dobre warunki pracy i rysuje przed nimi niezłe perspektywy.
SPRZEDAWCA
  Sprzedawca to wciąż atrakcyjny i poszukiwany zawód, a rozwijająca się branża usługowa stale potrzebuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Nasza szkoła kształci w tym zawodzie zgodnie z wymogami rynku pracy. Zapoznamy Cię ze strukturą organizacji handlu oraz zasadami prowadzenia działalności handlowej. Zawód ten daje szerokie możliwości znalezienia pracy w sektorze handlu i usług, m. in. w różnych miejscach sprzedaży hurtowej i detalicznej, w działach handlowych firm, w agencjach marketingowo-reklamowych, hurtowniach, sklepach. Dzięki pracy w handlu zyskuje się szerokie możliwości, których próżno szukać w wielu innych branżach.

 SZKOŁA BRANŻOWA II STOPNIA

 TECHNIK HANDLOWIEC
  Jeżeli jesteś kreatywny i potrafisz łatwo i szybko nawiązywać kontakty z nowymi ludźmi, to  zawód technika handlowca jest dla Ciebie!
Zawód ten przechodzi prawdziwą rewolucję i staje się jednym z najbardziej pożądanych na rynku pracy. To od sprawności handlowców, zdolności do przekonywania i umiejętności utrzymywania dobrych relacji z klientami, w dużej mierze zależy sukces finansowy firmy. Technik handlowiec zajmuje się zarówno sprzedażą bezpośrednią, jak i prowadzeniem działalności handlowej.
Duża liczba branż, ciągły przyrost firm zajmujących się sprzedażą oraz nowe  produkty i usługi sprawiają, że dobry handlowiec, mimo sporej konkurencji, nie będzie miał problemów ze znalezieniem pracy. Może podjąć pracę jako kierownik działu handlowego, referent/asystent ds. zaopatrzenia, sprzedaży, specjalista ds. obsługi klienta,  zarządzać działem marketingu danej firmy lub zarządzać sklepem internetowym. Będzie umiał też prowadzić własną firmę handlową.
 
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
  To zawód skierowany do absolwentów branżowej szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik i piekarz, którzy chcą podnieść kwalifikacje zawodowe. Będąc uczniem Szkoły Branżowej II stopnia, zapoznasz się z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się, jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zadaniem techników technologii żywności jest również opracowywanie receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobów, wdrażanie ich do produkcji oraz wykonywanie analiz (fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych).
Równocześnie z kształceniem zawodowym zrealizujesz kształcenie ogólne, przygotowujące  do zdania egzaminu maturalnego.

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
 Dzisiejszy fryzjer to nie tylko dobry rzemieślnik, ale i świadomy stylista, dbający o piękny, zadbany wygląd  i samopoczucie klienta, śledzący zarówno mody, jak i nowoczesne techniki fryzjerskie, które umiejętnie wdraża do swojej pracy.
Szkoła branżowa II stopnia doskonali umiejętności zawodowe, korzystając przy tym z najnowszych osiągnięć z dziedziny fryzjerstwa. Uczy także właściwych metod oceny jakości środków kosmetycznych. Kształci estetyczną wrażliwość, doskonali kulturę pracy, rozwija potrzebną w tym zawodzie komunikatywność i wrażliwość.
Zdobycie zawodu technika usług fryzjerskich umożliwia pracę w zakładach fryzjerskich, także otwarcie własnego salonu.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
  Gastronomia w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie . Modni kucharze stają się celebrytami, a programy telewizyjne z ich udziałem cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę. Zdobędziesz wiele umiejętności przydatnych w życiu codziennym i dobry zawód. Nauczysz się sporządzać potrawy, opracowywać jadłospisy z uwzględnieniem określonej diety, obsługiwać nowoczesny sprzęt gastronomiczny, zorganizować przyjęcia okolicznościowe, a także dowiesz się, jak założyć własną firmę.
To zawód dla osób, które są otwarte na nowości i kreatywne. Dzięki zdobytym umiejętnościom można podjąć pracę kucharza, intendenta, organizatora przyjęć okolicznościowych. Zawód ten pomoże również w dalszym kształceniu, m.in. na kierunku dietetyka.