Stypendia wypłacono już po raz ostatni...

Komisje stypendialne w Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu oraz w Powiatowym Zespole Nr 10 Szkół Mechaniczno –Elektrycznych w Kętach, w ramach realizacji projektu: Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego już po raz ostatni przyznały pomoc stypendialną dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych. Celem pomocy stypendialnej jest wsparcie finansowe dla najzdolniejszych uczniów, którzy dzięki swojej pracy osiągają wysokie wyniki w nauce w zawodach objętych branżą.

O zakwalifikowaniu do otrzymania pomocy stypendialnej decydowała suma punktów uzyskanych w procesie rekrutacyjnym, na którą składały się: średnia ocen z przedmiotów zawodowych za II semestr roku szkolnego 2020/2021, średnia ocen II semestr roku szkolnego 2020/2021 oraz osiągnięcia w olimpiadach przedmiotowych, konkursach lub turniejach zawodowych. Ponadto należało złożyć w terminie  do 30 września b.r. wniosek o przyznanie pomocy stypendialnej.                                                  

Stypendium w wysokości 600 złna miesiąc przez 10 miesięcy będą otrzymywać w roku szkolnym 2021/2022, uczniowie: Klaudia Grygierczyk , Barbara Adamczyk, Anna Witkowska (PZ Nr 4 w Oświęcimiu) oraz Melania Bogunia, Daniel Janoszek i Wiktoria Szczerba (PZ Nr 10 w Kętach).

Tym samym została zamknięta lista uczniów, którzy mogli otrzymać stypendium finansowane w ramach projektu: Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

Stypendyści branży turystyczno-gastronomicznej

Powiatowy Zespół Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu (12 osób):

rok szkolny 2018/2019: Aneta Wądrzyk, Natalia Suślik i Aleksandra Kubiesa

rok szkolny 2019/2020: Anna Mas, Roksana Łapaj, Aleksandra Zając

rok szkolny 2020/2021: Danuta Czekan, Magdalena Skraba, Justyna Skrobacz

rok szkolny 2021/2022: Klaudia Grygierczyk , Barbara Adamczyk, Anna Witkowska

Powiatowy Zespół Nr 10 Szkół Mechaniczno –Elektrycznych w Kętach (12 osób):

rok szkolny 2018/2019: Maciej Mielecki, Klaudia Milej  i Karolina Iskierka

rok szkolny 2019/2020 : Wiktoria Chwierut, Magdalena Jekiełek, Katarzyna Kubas

rok szkolny 2020/2021:Konrad Suski, Milena Sobieraj i Kinga Migdał

rok szkolny 2021/2022: Melania Bogunia, Daniel Janoszek i Wiktoria Szczerba


12 maja 2022 roku w Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z  okazji Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych (ETUZ 2022) zorganizowano warsztaty zawodowców.

Spotkanie zrealizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu ERASMUS + poświęcone było projektom szkolnym w których uczestniczy placówka, wpieranym przez Unię Europejską, a skierowanym do uczniów klas zawodowych.

Młodzież ucząca się w zawodach turystyczno-gastronomicznych przedstawiła działania wykonywane w ramach realizowanego przez szkołę od 2019 roku projektu „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”, dofinansowanego ze środków Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.

Realizacja wyżej wymienionego projektu umożliwiła uczniom udział w wielu różnych kursach, m.in.: prawa jazdy kategorii B, baristycznym, barmańskim, kelnerskim, garnirowania napojów mieszanych, kuchni molekularnej i orientalnej, warsztatach cukierniczych, marketingu internetowym, animatora wolnego czasu i innych.Uczestnicy po zakończeniu kursów otrzymali certyfikaty potwierdzające ich dodatkowe kwalifikacje i umiejętności zawodowe.

Z bogatej oferty kursów skorzystali nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele, którzy pod okiem fachowców – kucharzy z renomowanych restauracji doskonalili swoje umiejętności.

Jednym z działań realizowanych w ramach projektu są staże zawodowe. W czasie ferii i wakacji uczniowie realizowali staże,poznając zawód, którego się uczą w szkole, w rzeczywistych warunkach u pracodawców. Zdobywali doświadczenie, które w przyszłości ułatwi im start na rynku pracy. Za swoją pracę otrzymali stypendium stażowe.

W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele przedsiębiorców z którymi współpracuje szkoła: kierownik gastronomii w hotelu Hampton by Hilton w Oświęcimiu pan Józef Skraba, szef kuchni w hotelu Hampton by Hilton w Oświęcimia pan Łukasz Szymański, pani Anna Marsel oraz pani Agnieszka Rusin – Cebula z firmy Kolmet w Oświęcimiu oraz pani Anna Turbańska z Ochotniczych Hufców Pracy w Oświęcimiu.

Uczestniczący w spotkaniu uczniowie szkół podstawowych z Oświęcimia mogli także zapoznać się również z ofertą Ochotniczych Hufców Pracy oraz prezentacją przygotowaną przez doradcę zawodowego, panią Magdalenę Owsiak.

Spotkanie zakończył poczęstunek przygotowany przez uczniów klas gastronomicznych i nauczycieli Ekonomika, w czasie którego można było indywidualnie konsultować się i uzyskać informacje na temat szkoły i projektu.

Więcej informacji na temat spotkania na stronie internetowej PZ Nr 4 w Oświęcimiu.

https://pz4seg.pl/index.php/praca-szkoly/uczniowie...



Na tropach zdrowej żywności ....

młodzież z powiatowego zespołu numer 4 w wydziale technologii żywności Uniwersytu Rolniczego w Krakowie


27 maja 2022 roku młodzież Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu uczestniczyła  w ciekawych warsztatach zorganizowanych przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w ramach prowadzonej przez obie placówki współpracy.

Wyjazd sfinansowano w ramach realizacji projektu: „Utworzenie i rozwój Centrum kompetencji zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.

Uczniowie pierwszy raz mieli okazję zobaczyć prawdziwe, uniwersyteckie laboratoria i podobnie jak studenci, wykonywać zaawansowane ćwiczenia.

W trakcie warsztatów młodzież wykonywała frytki metodą laboratoryjną wraz z oznaczeniem zawartości tłuszczu metodą refraktometryczną, dokonała także oznaczenia chlorków w czipsach komercyjnych. Miała okazję również zapoznać się ze specyfiką analizy sensorycznej żywności:  układem i wyposażeniem pracowni sensorycznej (przygotowalnią próbek oraz boksów do oceny sensorycznej).

Podczas warsztatów wykonano testy sensoryczne (węchowy i wizualny), wybrane spośród tych, stosowanych podczas sprawdzania wrażliwości sensorycznej kandydatów do panelu oceniającego.  Tę część warsztatów zakończyło przeprowadzenie oceny porównania jakości dwóch produktów spożywczych.

Po czym przyszedł czas na coś nieoczywistego czyli produkcję lodów, uczniowie przygotowali sorbet pomarańczowy oczywiście w skali laboratoryjnej.

Na zajęciach laboratoryjnych młodzież otrzymała solidna dawkę wiedzy na temat, jak przygotować tak ważny posiłek jak śniadanie aby było funkcjonalne (czyli dostarczało organizmowi wszelkich niezbędnych składników) i w  jaki sposób wykorzystać produkty prozdrowotne w codziennym żywieniu. Uczniowie przygotowali koktajle, smoothie oraz napoje imbirowe, a także kolorowe naleśniki z dodatkiem szpinaku, kurkumy czy cynamonu.

Całość warsztatów zakończyły ćwiczenia z porównaniu wybranych rodzajów serów za pomocą instrumentalnej analizy tekstury.

młodzież z powiatowego zespołu numer 4 w laboratorium Uniwersytu Rolniczego w Krakowie


Nowe trendy w turystyce

W ostatni majowy piątek uczniowie klas technikum z Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu uczący się w zawodach:technik organizacji turystyki oraz technik hotelarstawa wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej. Jest to kolejna uczelnia z którą współpracuje powiatowa placówka.

młodzież z powiatowego zespołu numer 4 podczas wykładu w wyższej szkole turystyki w suchej beskidzkiej

Wyjazd i warsztaty sfinansowano w ramach realizacji projektu: „Utworzenie i rozwój Centrum kompetencji zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.

Siedzibą uczelni jest renesansowy Zamek Suski, zwany Małym Wawelem, dlatego też jednym z punktów wizyty w uczelni było zwiedzanie obiektu. Mieści się w nim Muzeum Miejskie, Informacja Turystyczna, hotel i restauracja „Kasper Suski”.

Głównym celem wyjazdu było jednak zapoznanie się z obowiązującymi trendami w turystyce. Podczas warsztatów młodzież po raz kolejny przekonała się, że turystyka to niekończące się możliwości. Pandemia Covid-19 sprawiła, że obecnie wielu turystów stawia na zrównoważone podróże.Turystyka zrównoważona stawia sobie za cel zminimalizowanie negatywnego wpływu turystyki na środowisko naturalne oraz kulturę lokalną, przy jednoczesnym generowaniu możliwości zatrudnienia dla lokalnych mieszkańców. Stąd też turystyka podąża w kierunku odkrywania uroków poszczególnych regionów naszego kraju (i lokalnych kuchni) lub do miejsc znanych z ulubionych filmów. Ze względu na zmiany w systemie pracy spowodowane pandemią bardzo atrakcyjne obecnie stały się obiekty przyjazne pracy zdalnej, dzięki temu goście mogą połączyć podróż i wypoczynek z codzienną pracą poza domem. Coraz częściej podróżuje się również w mniejszych grupach.

Warsztaty uwidoczniły młodzieży, że turystyka podąża za zmieniającym się obecnie stylem życia i jest branżą rozwojową.


młodzież z powiatowego zespołu numer 4 podczas wykładu Nowe trendy w turystyce

młodzież z powiatowego zespołu numer 4 podczas zwiedzania zamku w suchej beskidzkiej